Best breakfast ever mei05

Tags

Related Posts

Share This

Best breakfast ever

En het was geeneens moederdag. Gewoon een doordeweekse zondag, alhoewel…het was het galgemaalontbijt voor onze gast. Twee weken lang een vriend van onze jongste zoon in huis gehad. Die zijn meivakantie oppfferde om twee weken Houston mee te maken, inclusief elke dag meer naar Lamar High School. Gelukkig deden we tussendoor ook leuke dingen, zoals naar Brazos Bend om alligators ‘te aaien’. Bijna dan. Naar de schietbaan. Een middagje karten en naar het strand om de Golf van Mexico te voelen.

Vooraf strekken die twee weken zich schijnaar eindeloos voor je uit. Terugkijkend waren we veels te snel weer op het vliegveld om hem weg te brengen. Stonden we hier gisteren niet om het op te halen? Time flies, ik weet het. En fun hebben we zeker gehad. Maar goed dat laatste ontbijt op 4 mei. We kozen voor gerookte zalm van onze eigen Green Egg. We hebben er een fan bij.

Zaterdagavond zalm gekocht. Meestal kopen we de meest simpele, goedkope. Gekweekt, maar wel op een verantwoordelijke manier. Ik vond hem er erg bleek uitzien deze keer en de wildgevangen zalm was niet zo heel veel duurder. Thuis zalm beetje afspoelen, goed droogdeppen en dan in de rum leggen. Kan ook gewoon lekker ordinaire rum zijn. Daar hoef je geen cent teveel aan uit te geven. Uurtje laten weken. Maak intussen een mengsel van bruine suiker en grof zeezout, doe er wat peper door. Haal de zalm uit de rum, beetje droogdeppen. Zalm in een ondiepe schaal en bedekken¬† met het suiker/zout-mengsel. Minimaal 4 uur wegzetten. Dit ‘pekelen’ zoals wij dat noemen, ik weet niet of dat de goede term is, zorgt ervoor dat het vocht uit de zalm wordt getrokken. Na vier uur, maar mag ook langer, zoutmengsel verwijderen. Kort spoelen indien nodig en goed droogdeppen. BBQ aansteken, hout toevoegen, bij voorkeur eiken. Zalm nu 15-20 minuten roken. Hangt een beetje van hoeveelheid en dikte van de zalm af.

Serveren op een sneetje brood met een dillesaus. Maak je ook zelf van bijvoorbeeld vetvrije Griekse yoghurt met een flinke scheut goede olijfolie, theelepel mosterd, beetje zout en veel verse dille. Maar je kunt ook wat mayonaise toevoegen als je dat lekkerder vindt. En als het dan ook nog eens zo lekker weer is dat je buiten kunt zitten en iemand ook nog een heerlijke cappuccino maakt. Dan heb je dus echt de ‘best breakfast ever’. Echt waar.

– wordt vervolgd.