Early Christmas pudding dec21

Tags

Related Posts

Share This

Early Christmas pudding

Om de late kerstboom te compenseren, ging mijn lief vandaag op zoek naar recepten voor kerstpudding. De vakantie is duidelijk begonnen; er kan en moet gekookt gaan worden. En dan komt hij onvermijdelijk uit bij 24Kitchen en als het even kan Rudolph van der Veen. Nu is dat natuurlijk de perfecte naam voor een toetjes- en taartenkok in de donkere dagen voor kerst. En onze ervaring is positief. Eigenlijk lukt het altijd. Dus mij hoor je niet klagen

Mijn enige ervaring met het eten van Christmas pudding dateert alweer van twintig jaar geleden. Een studievriend had een tijd in Engeland gewoond en hield erg van koken. Hij maakte een fameuze kerstpudding. Niet al te groot, maar wel zeer solide. Ingredi├źnten? Onder andere niervet en dat zegt genoeg. Als saus erbij een whiskeyboter. Iedereen kreeg een heel klein puntje en keek dan toch een tikkie teleurgesteld. Maar dat kleine stukje was henoeg om je maag de hele dag gevuld te houden. Die kerstpudding hoorde je dan op tweede kerstdag te maken. Voor het jaar erop. Je kon de pudding twee jaar goe dhouden buiten de koelkast. Dat is wat twallf uur koken, of iets langer doet met eten. Geen bacterie meer te bekennen.

Mijn lief maakte vandaag een ietwat lichtere variant, die slechts twee uur kooktijd vroeg. Dat was misschien een tikkie te weinig. Maar hij was daarom wel lekker smeu├»g. En machtig genoeg. In plaats van whiskeyboter namen we er een lepeltje limoenijs bij. A la mode is een Amerikaanse traditie. Hij was superlekker. Ook al is het nog lang geen kerst – duurt nog vijf dagen. Mijn vraag: mag je het dan wel kerstpudding noemen?

– wordt vervolgd.