Laatste avondmaal jan03

Tags

Related Posts

Share This

Laatste avondmaal

Zaterdag gaat onze oudste zoon weer huiswaarts en zoals beloofd maak ik voor de laatste avond kroketten. Zij gaan eerst paintballen en daarna de frituur aan. Wat een weelde. Voor mij ook. Want zelf kroketten maken kost wel wat voorbereiding, maar het rollen zelf gaat sneller dan gedacht. De ragout is erg goed gelukt al zeg ik het zelf. Mooi stevig geworden en dat rolt een stuk gemakkelijker. Nog een dagje in de koelkast of de diepvries, daar twijfel ik nog tussen.

Recept. Dat heb ik nameljk al eens aan iemand beloofd. Dus bij deze. Ik nam een grote ui, dit keer een rode en snipperde hem zeer fijn. Wat olie in een braadpan, daarin twee laurierbladeren en vier kruidnagels laten kleuren. Dan de ui erbij. Zet het vuur wat minder hoog. De uien moeten niet aanbranden, maar langzaam garen. Ondertussen het vlees in dobbelsteentjes snijden, dit keer ruim een kilo rundvlees. Riblappen of iets dergelijks, er mag best wat vet bij zitten. Aan de ui wat knoflook uit de pers toevoegen, en wat specerijen zoals paprikapoeder en cayennepeper. Vervolgens twee bouillonblokjes verkruimelen en alles goed doorroeren en een beetje laten bakken op laag vuur. Nu met wat rode wijn afblussen, draai het vuur maar wat hoger. Als het vocht weg is, het vlees toevoegen en laten bruinen. Daarna zoveel water toevoegen dat het vlees net onder staat. Nu laten zimmeren. Minimaal drie uur.

Dat is de basis. Het vlees moet zo gaar zijn dat het uit elkaar valt, verwijder de laurierbladeren en de kruidnagels. Maak een roux van 150 gram boter en 160 gram bloem. Voeg wat vocht uit het vleesmengsel toe, als de roux genoeg verdund is aan het vleesmengsel toevoegen. Goed glad roeren. Als een houten lepel er rechtop in blijft staan is de ragout dik genoeg. Laten afkoelen. Eventueel op een plat bord in de koelkast.

De volgende dag kroketten rollen. Maak gelijkvormige kroketten, niet al te groot. Klop 2-3 eieren los en maak paneermeel van beschuit. De gevormde kroketten eerst door ei halen en dan door paneermeel. Leg op een schaal met cling wrap. Ga door tot alle ragout op is. Kroketten laten opstijven en daarna bakken in de frituurpan. Kies een plantaardige olie. Zorg voor lekkere broodjes en goede mosterd. Eet smakelijk. Pas op kroketten zijn heet als ze uit het vet komen. Zouden 41 genoeg zijn?

– wordt vervolgd.