Life in my own food lane feb01

Tags

Related Posts

Share This

Life in my own food lane

Deze titel heb ik gepikt van een mede-expatvrouw. Zij schrijft al jaren een foodblog, vanuit elke exotische plaats waar ze woont en nu is dat Houston. Voor de liefhebbers hierbij het adres: www.lifeinthefoodlane.com. Ik maak hier zo mijn eigen food lane. Met nasi, zuurkoolschotel en chili. Dat laatste hebben ze hier natuurlijk in overvloed, maar ik doe het graag op mijn manier.

Zuurkool en nasi zijn zaken waar je hier wat meer moeite voor moet doen. Echte ketjap manis, zoals wij dat in Nederland kennen, staat nergens in de gewone supermarkten in het schap. Laatst overigens wel een pakje santen kunnen kopen bij Whole Foods. Het is biologisch, maar dan nog vond ik de prijs van 5 dollar aan de hoge kant. Maar het is wel het fijnst om een curry mee te binden en een goede kokossmaak te geven. In de Dutch girl shop in Old Spring town hebben ze gelukkig wel zaken als ketjap, sambal en ontbijtkoek. En er is ook een Asian Food Market, in de buurt van de IKEA die dat ook allemaal verkoopt. Daar ga ik straks eens kijken.

Zuurkool verkopen ze wel in de supermarkt, maar alleen in blik of glazen potten. Twee merken en dan heb je het wel gehad. Maar het is beter dan niets en ik kan er mijn eigen favoriete zuurkoolschotel uit de oven mee maken. Die bij alle gezinsleden in de smaak valt, en dat is niet altijd vanzelfsprekend. En voor wie het wil weten, hierbij het weight-watcher-proof recept: 200 gram gehakt, 2 plakjes ontbijtspek, 1 ui, 1 pot zuurkool (of een Nederlands pakje), handjevol rozijnen, halve verse ananas en een kleine kilo aardappelen (ik heb ze niet gewogen). Van de aardappelen kook je puree. Spek, ui en gehakt samen bakken en kruiden naar smaak toevoegen, zoals paprikapoeder, peper, zout, kerriepoeder, knoflook, cayennepeper, etc. Ik zou zeggen leef je uit. In een ovenschaal, beetje invetten met olie, onderop het gehaktmengsel, daarop de zuurkool met rozijnen en ananas en dan afdekken met aardappelpuree. De oven in (180 graden, 30 minuten) en aan tafel. Heerlijk of het nu bijna vriest of + 20ยบ is.

– wordt vervolgd.