To stuff or not to stuff nov28

Tags

Related Posts

Share This

To stuff or not to stuff

Thanksgiving in Amerika. Het feest van de tradities. Met in ieder geval pompoentaart en aardappelpuree. En natuurlijk als blikvanger de kalkoen. Midden op de tafel, die wordt aangesneden door degene die het best zijn zenuwen in bedwang kan houden. Zo’n kalkoen aansnijden is geen sinecure. In zijn geheel ziet het beest er heel stijlvol uit, tenminste zolang je hem niet hebt laten aanbranden. Maar om daar mooie plakjes of porties wit en donker vlees van te snijden, is een ander verhaal. Populaire methode is de vogel in zijn geheel even aan tafel te tonen voor alle oooh’s en aaah’s, maar daarna in de beslotenheid van de keuken het eigenlijke snijwerk te doen.

Maar dan zijn we al aan het eind van het verhaal beland. De oorsprong van Thanksgiving gaat over de eerste pelgrims die naar Noord-Amerika kwamen en dankzij de oorspronkelijke bewoners van het continent – vroeger Indianen genoemd, maar dat kan echt niet meer –  de koude winter overleefden. Het jaar daarop nodigden zij hen uit voor een feestmaal, als dankjewel. Maar dat is waarschijnlijk een mythisch verhaal waar niet veel van klopt, want de echte traditie van Thanksgiving is pas ontstaan in de negentiende eeuw. In 1863 bepaalt President Lincoln dat Thanksgiving elk jaar gevierd wordt op de vierde donderdag van november. Thanksgiving is kalkoen, football en de opening van het seizoen voor de kerstinkopen. Voor de meeste Amerikanen vooral een heel lang weekend vrij. Lekker eten en drinken met familie en vrienden.

Maar dan de kalkoen zelf. Hoe maak je zo’n 14 ponder klaar, zodat het witte vlees niet droog wordt en de rest wel gaar? Je vult de kalkoen. Met vette worst en/of spek, groente, fruit, broodkruimels en kruiden. Maar wat is de beste combinatie? Welke stuffing geeft het beste resultaat? Elk jaar staan de kranten en tijdschriften vol met recepten en tips. En sinds we bovendien ook nog alles van voorgaande jaren digitaal kunnen vinden, is de keus eindeloos. Hier gaat de discussie een stap terug. Sommige mensen houden helemaal niet van stuffing. Dan wordt het een wedstrijdje tussen to stuff or not to stuff. Ik ben bang dat ik gevraagd wordt het eindoordeel te geven. Aangezien mijn lief een kalkoen met stuffing gaat klaarmaken in de Big Green Egg. De gastvrouw doet een kalkoen zonder stuffing in de oven. Ik hoop dat er genoeg wijn bij het eten is om moed in te drinken.

– wordt vervolgd.